A székesfehérvári ALBA REGIA TÁNCEGYÜTTES 1949 óta működik. Az együttes a nevét városuk latin nevéről kapta: Alba Regia. 70 éve a legsikeresebb vidéki táncegyüttes Magyarországon. A csapat tagjai nem hivatásos táncosok. Pedagógusok, orvosok, mérnökök, rendezvényszervezők, katonák, egyetemisták, családapák, akik számára a tánc hobbi. Hetente háromszor próbálnak abban a házban, amit Táncháznak hívnak – és ami csak nekik épült, hogy számukra megfelelő próbateremben készüljenek az előadásokra, fesztiválokra. Koreográfiájukban az egész magyar nyelvterület táncait, színes népviseleteit mutatják be. Az autentikus koreográfiák mellett az együttes repertoárja kortárs- illetve táncszínházi alkotásokkal is folyamatosan bővül. Az együttes mindig fontosnak tartotta, hogy élő zenekari muzsikára táncoljon, ahogy ezt tették elődeik is több mint 100 évvel ezelőtt.

Az együttes fenntartója az Alba Regia Táncegyesület, mely civil szervezetként önkormányzati-, állami-, hazai és nemzetközi nyertes pályázatok támogatásából, valamint szponzori támogatásokból tartja fenn a 40 fős csoportot.
Az egyesület és az együttes 23 éve a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál és a Tánc Világnapi Gálaműsor házigazdája.

  • 1994 Európa-Díj a Népművészetért

  • 2007 Megyei Príma-Díj

  • 2014 Vidéki Hagyományőrzés különdíja

Az Alba Regia Táncegyüttes Senior Csoportja 1999-ben alakult az együttes 50 éves évfordulója alkalmából. A közel ötven főt számláló csoport tagjai között egyaránt megtalálhatjuk a tánccsoport alapító tagjait és a nemrég még aktívan táncoló harmincéves fiatalokat is. Az igen változó korosztályú csoport jó hangulatú próbáit hetente kétszer tartja a Táncházban.

Az Alba Regia Senior Csoport a néptáncos körökben már ismertté vált, amit legjobban fellépéseik gyarapodó száma bizonyít. A meghívások nem csak határainkon belülre vonatkoznak, hanem azon túlra is. A csoport volt már Csehországban, Olaszországban, Németországban, Litvániában, Franciaországban, Finnországban, Szlovéniában.

Műsorszámaik Magyarország különböző területeinek hagyományait, szokásait eleveniti fel. Repertoárjukban szerepelnek a Fejér Megyei Népi Együttes (az Alba Regia Táncegyüttes eredeti neve) régi kedvelt koreográfiái és újonnan tanult műsorszámok is.

2003-ban az együttes művészeti műhelye köré alakult az együttes utánpótlását biztosító Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola, ahol a saját kinevelésű táncpedagógusok saját módszereikkel tanítanak több korosztályt. Az iskolában 11 csoportban 240 gyermek tanul néptáncot.

Az iskola fontos feladatának tartja, hogy fejlessze a gyerekek és fiatalok mozgáskultúráját, testi, lelki állóképességét, kapcsolatteremtő képességét, a gyermekek fogékonyságát a múlt és a jelen értékeinek befogadására. Valamint neveljen egészséges, jó tartású, jó mozgású tanulókat, táncművészetet értő közönséget, táncot szerető fiatalokat, és nem utolsó sorban, hogy lehetőség szerint, szakirányú továbbtanulásra is felkészítsen.

Az évfolyamok tananyagát az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja alapján állította össze a tantestület, melyben a három dialektus (Duna, Tisza, Erdély) táncai találhatóak meg. A gyermekek számára sok fellépési lehetőséget és családias környezetet biztosít az iskola, ahol délután vannak a foglalkozások.

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója az Alba Tánc Nonprofit Kft.

Az elmúlt években sok fesztiválon és táncversenyen vettek részt a csoportok, ahol nagy sikert arattak és több kategóriában hoztak elismerést.

  • 2006 Legeredményesebben felkészítő iskola

  • 2007 Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény cím

  • 2015 Legsokoldalúbb Táncegyüttes díja