Az Alba Regia Táncegyesületet a Közép-dunántúli Régió legnagyobb városában, Székesfehérváron alapították 1994-ben. Az országosan egyedülálló Táncház épületében, a régió vezető népművészeti műhelyeként működik. Egy olyan speciális szervezet, amelyet a népművészeti értékek, különösen a népzene és a néptánc megóvása és továbbéltetése céljából hoztak létre.

Közhasznú szervezetünk küldetése az Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes munkájának támogatása, fenntartása és fejlesztése: a kulturális örökség felkutatása és megóvása, a néphagyományok, különösen a néptánc és a népzenei értékek ápolása, megőrzése, átadása, továbbá a népművészettel kapcsolatos új értékek létrehozása. Célunk, hogy népi örökségünket népszerűsítsük és az egyetemes kultúra részeként beillesszük mindennapjainkba.

Ebben a szellemben szervezzük tanfolyamainkat, továbbképzéseinket, konferenciáinkat, készítünk kiadványokat, oktatási segédanyagokat, digitalizáljuk a már meglévő kép-, hang- és mozgófilm felvételeinket. A magas szintű tudományos feldolgozás mellett arra törekszünk, hogy a gyűjtött népzenét a kortárs kultúrába is beépítsük, az oktatás és a közművelődés számára is elérhetővé tegyük.

Néptáncbemutatók, népzenei koncertek, szakmai kiállítások, játszóházak, táncházak, táborok, a szakma oktatóinak képzése biztosítja a magyar népi kultúra továbbadását itthon és határon túl egyaránt. Szolgáltatásaink között található továbbá a szakmai tanácsadás, melyet a közművelődési és oktatási intézmények, művészeti csoportok, műhelyek, szakkörök, civil szervezetek és a szakterületen dolgozó szakemberek számára biztosítunk elsősorban a régióban.

Több országos verseny megyei, területi (regionális) elődöntőjét rendeztük meg már az évtizedek során és rendezzük ma is. Ilyen például a békéscsabai Országos Szólótánc Fesztivál regionális elődöntője, valamint a Gyermek Szólótáncosok országos versenyének regionális előselejtezőit.

Egyesületünk feladatául tűzte ki a határon túli magyarság és más népek hagyományainak megismerését. Egyik legnagyobb rendezvényünk évente a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, mely 1996 óta korosztálytól függetlenül közel 70.000 látogatót vonz Európa és a világ minden tájáról. Ide a világ legkiemelkedőbb – főként felnőtt – néptánccsoportjaiból várunk résztvevőket mind az öt földrészről.

Az Alba Regia Táncegyesület tagja több hazai és nemzetközi folklórszövetségnek, így az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Magyar Fesztiválszövetségnek, a Martin György Néptáncszövetségnek, továbbá a C.I.O.F.F. és az I.O.V. nemzetközi fesztiválszövetségeknek, valamint a C.I.D.-nek, azaz a UNESCO Nemzetközi Táncszövetségének, programjaink megjelennek a nemzetközi fesztiválszövetség kiadványaiban. Szervezetünk olyan tevékenységet folytat, melyben a tagokon kívül más személyek is részesülhetnek.

Az egyesület eredményes munkájának köszönhetően 2007-ben Fejér Megyei Príma-díj Fődíjában és Különdíjában részesült.