programok

 
 
arte_15.jpg
plakat_2019_09_CMYK.pdf.jpg

2019. szeptember 28. (szombat) Szüreti táncház, gyermekjátszó és kézműves-foglalkozás

Helyszín: Táncház - nagyterem

17.00 - kézműves foglalkozás (mustos üveg festése Pintérné Markovich Marcella irányításával)

18.00 - népi gyermekjátszó Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével, közben szőlőpréselés, mustkészítés, kukoricamorzsolás (kérünk minden látogatót, egy-egy fürt szőlőt hozzon magával)

19:30 - “Megérett, megérett a fekete szőlő…” az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának műsora (szüreti hagyományok felelevenítése sok-sok tánccal és játékkal)

21.00 - táncházi mulatság

Muzsikál a Galiba zenekar

Belépő: 500 Ft

 
tanchaz-esemény-logó.jpg

2019. október 12. (szombat) Kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncház

Helyszín: Táncház - nagyterem

Kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncházi mulatság a Galiba zenekarral.

Belépő: 500 Ft

 
tanchaz-esemény-logó.jpg

2019. november 9. (szombat) Kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncház

Helyszín: Táncház - nagyterem

Márton napi kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncházi mulatság a Galiba zenekarral.

Belépő: 500 Ft

 
tanchaz-esemény-logó.jpg

2019. december 7. (szombat) Kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncház

Helyszín: Táncház - nagyterem

Mikulás napi kézműves foglalkozás, népi gyermekjátszó és táncházi mulatság a Galiba zenekarral.

Belépő: 500 Ft

 
kn-logo.jpg

Az Alba Regia Táncegyesület fesztiválja a világ együttesei közül látja vendégül a legjobbakat Székesfehérváron. Az ötnapos nemzetközi kavalkádban kipróbálhatjuk más népek gyermekjátékait, táncait, ízeit, és belehallgathatunk varázslatos népzenéjükbe. Színpadon csodálhatjuk meg viseleteiket és hagyományaikat.

 
arte_70_programok.jpg

2019. június 7. Folkid – Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál

Helyszín: Városház tér

Elérkezett a várva várt pillanat: idén először rendezik meg a Folkid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivált, ahol végre a gyerekek számára is tág lehetőség nyílik, hogy nemzetközi közegben mutathassák meg tehetségüket és egész éves munkájuk gyümölcsét.

A fesztiválra meghívott külföldi táncegyüttesek:

Törökország: Izmír – Bornova Gyermek Néptánc Együttes
Lengyelország: Swidnik – Leszczyniacy Gyermek Néptánc Együttes
Oroszország: Perm – Uhari Prikamia Néptánc Együttes
Szerbia: Belgrád – AKUD “Ivo Lola Ribar”
Bulgária: Pazardzhik – Chavdar

A határon túli együttesek Kárpát-alját, Felvidéket és Délvidékről Szabadkát képviselik.

A hazai tánccsoportok a 7 magyarországi régióból kiválasztott együttesek:

Közép-Magyarország: Forrás Gyermek Táncegyüttes
Közép-Dunántúl: Alba Regia Gyermek Táncegyüttes
Nyugat-Dunántúl: Csobolyó Gyermek Táncegyüttes
Dél-Dunántúl: Bartina Gyermek Táncegyüttes
Észak-Magyarország: Szinvavölgyi Gyermek Táncegyüttes
Észak-Alföld: Jászság Gyermek Táncegyüttes
Dél-Alföld: Deszk Gyermek Táncegyüttes

A fesztivál programja minden helyszínen ingyenesen látogatható, központi szabadtéri helyszíneken zajlik, tehát a nézők számára könnyen hozzáférhető!

A táncosok fellépéseit a fesztivál 4 fő helyszínén, az alábbi időpontokban lehet megtekinteni:

június 7. - Székesfehérvár (Városház tér)
június 8. - Budapest (Szent István tér)
június 9. - Budapest
június 11. - Szarvas (Vízi Színpad)
június 13. - Szeged (Dugonics tér)

A fesztivál főszervezői:

- Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, CIOFF Hungary, Budapest
- Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Budapest
- Alba Regia Táncegyesület, Székesfehérvár
- Duna Művészeti Társaság, Budapest
- Cervinus Teátrum, Szarvas
- Tiszavirág Néptáncegyesület, Deszk

A részletes programokkal hamarosan jelentkezünk!

 
8J2A3006.jpg

2019. június 1., 18:00 – II. Fehérvári Senior Találkozó (FEST)

Helyszín: Művészetek Háza

Második alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület Székesfehérváron a Fehérvári Senior Találkozót (FEST). Június elsején tizenegy öregtáncos együttes utazik városunkba, hogy a régi barátokkal találkozzon és új ismeretségeket kössön, valamint kikérje a szakavatott zsűri véleményét produkciójáról.

Az Alba Regia Táncegyüttes 70 éves évfordulója alkalmából tervezett egy éves rendezvénysorozat részeként megtartott esemény házigazdája az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja. A programban szerepel a szakmai bemutatkozásokon túl városnézés, közös fotózás, vacsora, valamint táncházi mulatság a Tilinkó zenekarral. A fesztivál szakmai támogatója a 2019-ben megalakult Kárpát-medencei Öregtáncos Együttesek Szövetsége (KÖTESZ).

Facebook-oldalunkon a következő napokban bemutatjuk a résztvevő együtteseket.

 
1905hk00001_kicsi.jpg

2019. május 25., 10:00 – „Húzd keresztül...!” – Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VII. Fesztiválja

Helyszín: Művészetek Háza

Szervezők: Alba Regia Táncegyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza

Huszonnégy hazai néptáncegyüttes 540 táncosának részvételével, immáron hetedik alkalommal rendezik meg május 25-én, szombaton, a székesfehérvári Művészetek Házában a "Húzd keresztül..." Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválját. A Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület által szervezett rendezvény, ami az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közép-dunántúli régiós versenye is, a Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.

A fesztivál célja, hogy az országban működő gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek, különböző korosztályok és táncműhelyek bemutatkozhassanak egymás és a szakmai grémium előtt. A találkozó barátkozási, ismerkedési lehetőséget is biztosít a résztvevő együttesek számára, a szakavatott zsűri segítségével pedig a csoportok útmutatást, módszertani segítséget kaphatnak további munkájukhoz. A fesztiválon lehetőség van minősítési fokozat megszerzésére is, emellett a zsűri fesztiváldíjat és koreográfiai díjat is odaítél a nap végén.

A találkozón résztvevő együttesek: ARAMI Zsendice, ARAMI Keszőce, ARAMI Kókonya, ARAMI Gabonca, Árvalányhaj táncegyüttes, Táncol"KODO" Táncegyüttes - Aprók (Székesfehérvár), Tordasi Pillikék 2. és 3. csoport (Tordas), Adonyi Szent István Általános Iskola és AMI Gyöngyharmat csoport (Adony), Kis-Sárvíz Tánccsoport, Sárvíz Táncegyüttes (Aba), Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes, Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes Levelecske csoportja, Litéri Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes (Litér), Kiskópic Tánccsoport (Gencsapáti), Szilágyi Ifjúsági Táncegyüttes (Veszprém), Amaro jilo (Ercsi), Bányász Ifjúsági Néptáncegyüttes (Tatabánya), Garabonciás Néptáncegyüttes (Komárom), Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja (Dunaújváros), Kenderke-Fonóka Néptánccsoport (Tata), Kiscsászta Néptáncegyüttes (Edelény), Hetre-fice csoport, Árendás Néptáncegyüttes Classic AMI - Kiscsillag csoport (Hódmezővásárhely).

A minősítő bemutatkozások 10.00 órától és 15.00 órától zajlanak majd a színházteremben a szakmai zsűri tagjai előtt, melynek tagjai idén Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Tiszai Zsuzsanna, Horváth Tibor, Maródi Attila és Nyemcsok Pál lesznek - valamennyien országosan ismert néptáncos szakemberek, néptáncpedagógusok, koreográfusok.

A zsűri tanácskozásának idejére a szervezők - a várakozás és az izgalom perceit enyhítendő - vendégül hívták az ifjú muzsikusokból álló Abanda zenekar tagjait, akik 17.30 órától mutatkoznak be, majd a résztvevők a Galiba táncházával közösen múlatják az időt a 19.30 órakor kezdődő eredményhirdetésig.

Az eseményre a szervezők várják a néptánc szerelmeseit, a hozzátartozókat és az érdeklődőket!

 

2019. május 18., 16:00 – Csillagkapu

Helyszín: Zichy liget (Esőhelyszín: Táncház, Malom utca 6.)

Csoóri Sándor gyermekkönyvének rendhagyó bemutatója. Játékmester: Novák Péter, közreműködik a Parapács zenekar, az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és a Kispendely Énekegyüttes.

Az előadás egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra: a költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják. A játékmester, Novák Péter térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget. Csoóri Sándor évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában csendülnek fel, ékes anyanyelvünkön tanítva a tradíciók elevenségére, megélésük szépségeire. A játékmester egyben be is vonja a közönséget, így az egész előadás egy interaktív közösségi élménnyé válik.

 

2019. május 11., 19:30 – Magos együttes koncertje

Az autentikus magyar népzenét játszó budapesti Magos Együttes 2008. március végén alakult, a mostani felállásuk 2017 nyarán jött létre. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák.

A zenekar tagjai:

Enyedi Ágnes, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas – ének
Soós Csaba, Népművészet Ifjú Mestere – hegedű
Kovács Márton, Junior Prima Díjas – hegedű
Enyedi Tamás – cimbalom
Éri Márton – brácsák
Prihoda István – nagybőgő, cselló
Salamon Soma, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas – harmonika, furulyák

„Célunk az eredeti hangzás megtartása mellett, a népi kultúra zenei hagyományainak művelése és továbbadása. Többünknek tanári hivatása is van, számos zeneiskolában végzünk oktató-nevelő munkát. Előadásainkon hitelesen előadott népzenei összeállítások hangzanak el, melyek során megfigyelhető – az adott tájegységen belül – az érintett falu zenészeinek és kiemelkedő énekes egyéniségeinek a hatása is.

Gyakran járunk gyűjtőutakra Erdélybe, és a jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor állandó zenészei vagyunk évek óta. Az így elsajátított zenei élményeket igyekszünk beleépíteni muzsikánkba, majd megismertetni az adott tájegység hagyományait a zenehallgatókkal.

2011-ben a FolkBEATS – autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató verseny győztesei lettünk. Ennek köszönhetően 2012-ben 5 hetes, 26 koncertes észak-amerikai turnén vettünk részt, melyen az amerikai és kanadai magyar közösségekben tartottunk nagysikerű koncerteket és táncházakat. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató elődöntőseiként a közszolgálati televízió adásaiban is szerepeltünk.

2017-ben a Halmos Béla pályázat ösztöndíjasai lettünk, melynek köszönhetően kiadhattuk a Forgatós című lemezünket (autentikus magyar népzene Sajó mentétől Székelyföldig).
A Hagyományok Háza által 2018-ban életre hívott új népi előadó-művészeti minősítőn bemutatott „Magosan…” című alkotásunk Nagy Páva minősítést érdemelt ki.

Az egyik legnagyobb adatközlő mesterünknek Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímást tartjuk, így nem is csoda, hogy mára már elképzelhetetlen egy Magos koncert péterlaki muzsika nélkül.”

A FORGATÓS lemezről

Az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítottunk a Sajó és Maros menti falvak, valamint különböző székelyföldi kistájak muzsikáinak megismerésére, megtanulására és stílushű tolmácsolására. Számos olyan összeállítást készítettünk, melyek e vidékek népzenéjének egyedülálló szépségét mutatják meg.
Lemezünk anyagával egy igen színes zenei világot szeretnénk bemutatni a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig.
A Sajó vidékéről indulva a Székely-Mezőségen és Felső-Maros mentén át Udvarhelyszékre és Nyárád mentére kalauzoljuk hallgatóinkat. Reméljük, hogy a barangolás végére érve mindenki kedvet kap egy „Forgatós” táncra.

 
a_tanchaz_napja.jpg

2019. május 11. A Táncház napja

Helyszín: Táncház - nagyterem

17:00 Kézműves foglalkozás – táncos báb készítése Pintérné Markovich Marcella irányításával

18:00 Népi gyermekjátszó Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével

19:30 A Magos együttes „Forgatós” című lemezbemutató koncertje

21:00 Táncházi mulatság

Muzsikál a Galiba zenekar.

Belépő: 500 Ft.

 
arte_70_vitrin.jpg

2019. április 28. – „Múlt, jelen, jövő: generációk együtt a színpadon” – az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora a Tánc Világnapja alkalmából

Helyszín: Vörösmarty Színház

Az Alba Regia Táncegyüttes mintegy 40 éve, minden április végén a Vörösmarty Színház falai között ünnepelheti a tánc világnapját a fehérvári közönséggel együtt. Ezt a hagyományt folytatva a jubileumi rendezvénysorozat kiemelt eseményeként két gálaműsort tervez az ARTE, a 70 év legsikeresebb koreográfiáit felidézve az egykori és jelenlegi táncosok előadásában.

 
tanchaz_2019_04.jpg

2019. április 21. (vasárnap) Húsvéti táncház, gyermekjátszó és kézműves-foglalkozás

Helyszín: Táncház - nagyterem

17:00 - Kézműves foglalkozás - hímes tojás készítése különböző technikákkal Pintérné Markovich Marcella irányításával (melyhez néhány főtt tojás szükségeltetik otthonról)

18:00 - „Ma van Húsvét napja” - népi gyermekjátszó Bókáné Zemancsek Edit vezetésével

19:30 - táncházi mulatság

Muzsikál a Galiba zenekar

Belépő: 500 Ft

 
mezofold.jpg

2019. március 23. – VII. Mezőföld Virágai Közép-Dunántúl régió szólótáncversenye

Helyszín: Táncház – nagyterem

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Csoóri Sándor Program támogatásával megvalósuló verseny elsődleges célja a korosztályok találkozása és a különböző táncműhelyek – legyen az művészeti iskola keretében működő, avagy más amatőr közösséghez tartozó- bemutatkozási lehetősége, hogy a táncosok felmérjék, hol is tartanak, milyen színvonalat képviselnek.

A versenyre várjuk Közép-Dunántúl régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoportjainak táncosait, akik négy korcsoportban mutatkozhatnak be, egyéni és páros kategóriában:

I. korcsoport: 10 éves korig (2009. 01.01. után születettek)
II. korcsoport: 11 – 14 éves korig (2005.01.01.-2008.12.31.)
III. korcsoport: 15 – 18 éves korig (2001.01.01.-2004.12.31.)
IV. korcsoport: 18 év felett (2000.12.31. előtt születettek)

Páros táncok esetében az idősebb táncos korcsoportjában versenyeznek. Nem írunk ki kötelező táncanyagot, így csak egy produkciót kell eltáncolni, melyet a magyar nyelvterület bármely dialektusából választhatnak. Szívünknek tetsző lenne, ha minél több mezőföldi táncot láthatnánk.
A kiírás szerint a bemutatott improvizált tánc az I.-es korosztályban 1.5, a többi korosztályban 2 perc.
Egyszerre csak egy produkció mutatkozhat be, akkor is, ha a táncosok ugyanazt a táncanyagot táncolják ugyanarra a zenére.
A táncosok produkcióit az Alba Regia Táncegyüttes zenekara, a Galiba zenekar kíséri.
Kérjük, hogy a versenyzők a jelentkezés határidejéig (2019. március 3.) küldjék meg e-mailben a kért dallamanyagot majorosandor@gmail.com és galibazenekar@gmail.com címre vagy egyeztessenek a 06 30 331 23 43 telefonszámon. Aki nem küld előre zenét, el kell fogadnia azt, amit a zenekar a helyszínen improvizál, egyeztetés azonban mindenképpen szükséges.

A versenyszámokat kéttagú zsűri értékeli Busai Zsuzsanna Örökség nívódíjas néptáncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, és Maródi Attila néptáncpedagógus, nívódíjas koreográfus, Aranysarkantyús táncos, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője személyében. Döntésük alapján kerülnek kiosztásra a „Mezőföld Virága” szólótáncosi díjak. Idén azok a táncosok is elnyerhetik ezt a címet, akik az előző években már díjazottak voltak.
Külön elismerést kapnak a legjobb mezőföldi előadók.

Jelentkezés feltételei:

A jelentkezés hiánytalan kitöltése az alábbi internetes felületen:

https://docs.google.com/forms/d/1NnW7FxHdzsLHEpo5H3FaXjnFmnxJBi2V3KNgrFySYiY/edit?usp=sharing

Jelentkezési határidő:

2019. március 3. (vasárnap éjfélig)A jelentkezési határidő eltelte után nem áll módunkban újabb jelentkezéseket elfogadni.A határidő lejártával levélben értesítjük a jelentkezőket a további részletekről.

Nevezési díj:

2.500 Ft/fő. A páros táncoknál a kísérőkre nem vonatkozik a nevezési díj, csak abban az esetben, ha mindketten versenyzőként indulnak.

A befizetés módja:

1. Készpénzben 2019. március 4 - 22. között a Táncházban (Székesfehérvár, Malom u. 6.)
2. Készpénzben 2019. március 23-án, a regisztrációkor a helyszínen
3. Átutalással: az internetes felületen Önök által megadott befizető nevére utalásos számlát küldünk.

Bővebb információ:

Táncház – 8000 Székesfehérvár, Malom u. 6
(22) 312-795, (30) 331-23-43
majorosandor@artefolk.hu

Kellemes felkészülést kívánnak a szervezők!