HÍREK 

 
 
arte_06.jpg

2019. június 7. – FolKid welcome-party

A FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál meghívott csoportjait tegnap a Táncházban megrendezett welcome-party keretében köszöntöttük Székesfehérváron. 
Mezőföldi táncokból adott ízelítőt az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, majd játékos csapatversenyben mérhették össze tudásukat a fiatalok. 
Az estét egy jó hangulatú táncházzal zárták.

Fotó: Tóth Balázs Manó

 

2019. június 4. – Mostantól másképp látjuk Prágát

Eddig turista célként tekintettünk a cseh fővárosra. Látni a Károly hidat, a fekete színű jellegzetes formájú tornyokat, ott állni az Óváros téren és várni az órajátékot, csalinkázni a szűk utcácskákban, letelepedni egy sörre, aztán fel a várba, le a Vencel térre, majd tikkadtan elbotorkálni a hotelbe, hogy másnap folytathassuk. A hétvégénk majdnem ilyen volt, csak más volt a feladatunk: a Nemzetek Szíve Népzenei és Néptáncfesztivál vendégei voltunk.

Azt, hogy pontosan hány csoport volt rajtunk kívül, nem is tudjuk megmondani, de minket kedvelt a legjobban a közönség, ahogy ez lenni szokott, igazi hangulatot varázsoltunk Prága főterére. Még akkor is, ha csak két kis hangszóró volt a segítségünkre. Prága főterén táncoltunk és muzsikáltunk és most nem turista tempóban csalinkáztunk a kis utcákban, hanem viseleteinkkel, eszközeinkkel, hangszereinkkel próbáltuk átverekedni magunkat a tömegen.

Négy magyar önkéntesre bíztak bennünket a szervezők, és milyen jól tették!
Szabó János, Nagy Ildikó, Fehér Márta, Fajd János segített nekünk a három nap alatt.

Ittunk-e sört? Ittunk!
Visszamennénk? Igen!

Az Alba Regia Táncegyüttes és a Szedtevette zenekar még egy utolsó köszönet mond Brüll Jánosnak, aki elvitt minket és haza is hozott!

 

2019. május 27. – Ismét keresztül húztuk!

2019. május 25-én, szombaton az Alba Regia Táncegyesület immár hetedik alkalommal rendezte meg „Húzd keresztül…” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VII. Fesztiválját a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Házával közösen.

A Közép-Dunántúl régiós rendezvényére az ország számos pontjából is érkeztek néptáncegyüttesek a gyermek és ifjúsági korosztályból. A házigazda székesfehérvári csoportokkal együtt összesen 24 együttes, 540 fővel vett részt az eseményen. A rangos fesztivál az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Csoóri Sándor Program támogatásával valósult meg.

A találkozó barátkozási, ismerkedési lehetőséget biztosított a résztvevő néptáncegyüttesek számára, szakavatott zsűri segítségével a csoportok útmutatást, módszertani segítséget kaphattak további munkájukhoz, és lehetőség volt minősítési fokozatok megszerzésére is.
A zsűri tagjai Asztalos-Kiss Zsuzsanna Örökség díjas néptáncpedagógus, koreográfus, a százhalombattai Pesovár Ferenc AMI vezetője, Maródi Attila néptáncpedagógus, nívódíjas koreográfus, Aranysarkantyús táncos, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője és Nyemcsok Pál, Örökség díjas néptáncpedagógus, a Szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes táncpedagógusa voltak.
Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület képviseletében Tiszai Zsuzsanna, Örökség díjas néptáncpedagógus, etnográfus, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője, valamint, Horváth Tibor, Örökség Alkotó díjas néptáncpedagógus, Fülöp Ferenc díjas táncos, a Zselic Táncegyüttes művészeti vezetője tette teljessé az értékelő szakmai gárdát.

A délelőtti és délutáni bemutatókat követően a zsűri döntése alapján az alábbi eredmények születtek:

Bronz minősítés:

- Adonyi Szent István Általános Iskola és AMI, Gyöngyharmat csoportja
- Kis-Sárvíz Tánccsoport (Aba)
- Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes Levelecske csoportja
- Amaro jilo (Ercsi)

Ezüst minősítés:

- Tordasi Pillikék 2. csoportja
- Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes
- Kiskópic Tánccsoport (Gencsapáti)
- Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya csoportja (Székesfehérvár)
- Sárvíz Táncegyüttes (Aba)
- Táncol”KODO” Táncegyüttes Aprók csoportja (Székesfehérvár)
- Szilágyi Ifjúsági Táncegyüttes (Veszprém)
- Garabonciás Néptáncegyüttes (Komárom)
- Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja

Arany minősítés:

- Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Zsendice csoportja (Székesfehérvár)
- Tordasi Pillikék 3. csoportja
- Litéri Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes
- Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Gabonca csoportja (Székesfehérvár)
- Bányász Ifjúsági Néptáncegyüttes (Tatabánya)
- Kiscsászta Néptáncegyüttes (Edelény)
- Hetre-fice csoport (Hódmezővásárhely)

Kiemelt arany minősítés:

- Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Keszőce csoportja (Székesfehérvár)
- Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium, AMI Árvalányhaj csoportja (Székesfehérvár)
- Kenderke – Fonóka Néptánccsoport (Tata)
- Árendás Néptáncegyüttes, Classic AMI- Kiscsillag csoport (Hódmezővásárhely)

A találkozó különdíját a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium, AMI Árvalányhaj csoportja nyerte el „A gyimesi táncok hiteles előadásmódjáért”.
A koreográfiai díjat a Tordasi Pillikék 3. csoportjának ítélte oda az öt tagú zsűri.
A Fesztivál díjat a hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes, Classic AMI- Kiscsillag csoportja nyerte el.

A zsűri tanácskozásának idejére a szervezők - a várakozás és az izgalom perceit enyhítendő - vendégül hívták az ifjú muzsikusokból álló ABANDA Zenekar tagjait Abáról, akik egy fél órás koncerttel mutatkoztak be a résztvevőknek, majd a Galiba táncházával múlatták az időt közösen az eredményhirdetésig Chiffor Lénárd, az Alba Regia Táncegyüttes táncosa vezetésével.

A résztvevő csoportok szabadidejükben ellátogattak a Hetedhét Játékfesztiválra is.

A nap igen jó hangulatban telt és sikeres szakmai fórumként könyvelte el a zsűri és a résztvevő csoportok is.

Találkozunk jövőre, a VIII. Húzd keresztül Találkozón!

 

2019. május 24. – Közgyűlést tartottunk

Az Alba Regia Táncegyesület tegnap tartotta éves közgyűlését. A háromtagú elnökség beszámolt a civil szervezet 2018-as tevékenységéről, a támogatások felhasználásáról, valamint a 2019-es év további terveiről. Az idei programokat az Alba Regia Táncegyüttes fennállásának 70. évfordulójára építve szervezi az egyesület. A hagyományos tánc világnapi gálaműsor után a következő nagy rendezvény a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál lesz augusztusban, melyre minden évben izgalommal készülnek mind a nézők, mind a szervezők.

 

2019. május 24. – Prágában táncolunk

A Praha srdce národů 2019 a nemzeti kisebbségek legnagyobb nemzetközi fesztiválja Csehországban. A május 30. és június 3. között megrendezendő eseményre több mint 25 különböző nemzetiségű együttes fogadta el a meghívást az egész világról. Magyarországot az Alba Regia Táncegyüttes képviseli.

 

2019. május 21. – Fehérvár köszönti katonáit

„Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaestet rendeztek a Vörösmarty Színházban. Az ünnepi műsorban az Alba Regia Táncegyüttes is színpadra lépett , repertoárjukban reformkori táncokat, továbbá egy részletet adtak elő a "Verslábak" - Petőfi versek a folklórban címmel, a Galiba zenekar kíséretében, majd a Vörösmarty Színház színművészeinek előadásában A magyar huszár című művet láthatta a közönség.

Fotók: Simon Erika / ÖKK

 

2019. május 20. – Fesztiválszervezők Szakmai Találkozója és Továbbképzése, Mohács

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége – CIOFF Hungary szervezésében 20 tagszervezet részvételével 2019. május 17-18-án, Mohácson került megrendezésre a Fesztiválszervezők Szakmai Találkozója és Továbbképzése. Az Alba Regia Táncegyesületet és a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált Majoros Andor fesztivál igazgató és Bóka Richárd informatikai munkatárs képviselte.

A szakmai fórum résztvevőit Vikár Csaba a Mohácsi Busójárás fő szervezője és a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója, valamint Kovácsné Bodor Erika alpolgármester asszony, majd Patkós Richárd mohácsi sokac duda dallamokkal tette hangulatossá a találkozó első napját.

Vincze Andrea elnök üdvözlő szavait követően kezdetét vette a szövetség közgyűlése melyen elfogadásra került a 2018. évi pénzügyi- és szakmai beszámoló, valamint a 2019. évi munkaterv és költségvetési terv. A szövetség új taggal bővült, a Szarvasi Népművészeti Szövetséggel Csasztvan András elnök képviseletében.

A közgyűlést követően Schneider László értékesítési vezető és kollégája Poór Szabolcs a „Festivize” elnevezésű legújabb fesztivál applikáció alkalmazásáról tartottak prezentációt.

Az este múzeum látogatással folytatódott, melynek során a résztvevők megtekintették a Busó Múzeumot és a Busó Udvart.

A vacsora hangulatát a Dunavkinje tambura zenekar tette emlékezetessé Kovács József, a Népművészet mesterével kiegészülve.

A szakmai program második napja Újvári György biztonsági szakértő előadásával folytatódott „A magánbiztonsági szolgálatok jelene, szerepe, jogszerűsége, biztonsági tudatosság a rendezvényszervezésben” címmel.

Ezt követően az ifjúsági önkéntes fesztivál munka és networking lehetőségeiről, valamint a CIOFF Youth jelentőségéről beszélt Martinas Roxana, a CIOFF Youth magyarországi képviselője.

A továbbképzés utolsó előadója Soós Andrea média szakember volt, aki egy oldott hangulatú kommunikációs tréningben részesítette a jelenlévő fesztivál képviselőket.

A résztvevők visszajelzései alapján a szakmai találkozó sikeres és eredményes volt.
A két napos program az EMMI Csoóri Sándor Programjának támogatásával valósult meg.
A következő konferencia ősszel Székesfehérváron várja majd az ország folklórfesztiváljainak képviselőit.

 

2019. május 19. – Legyen a mecénásunk!

Ajánlja fel adója 1%-át az Alba Regia Táncegyesület részére!

A kedvezményezett neve: Alba Regia Táncegyesület

Adószáma: 18482083-2-07

Örülünk és köszönjük, ha adója 1%-át az Alba Regia Táncegyesület számára ajánlja fel.

 

2019. május 11. – A Táncházban ünnepeltük a táncházat

2019. május 11-én, szombaton ismét sokan látogattak el a Malom utcai Táncházba, hogy együtt ünnepeljük „A Táncház Napját”.

A kisgyermekes családok 17.00 órától kezdődően Pintérné Markovich Marcella irányításával kézműves foglalkozáson élvezhették az együtt alkotás örömét, ahol szebbnél-szebb filcből készült táncos ujjbábokat készítettek.

18.00 órától Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével játékokkal, mondókákkal és énekekkel várták a jó időt, a nyár eljövetelét.

Az előtérben a magyarországi táncház-mozgalomról, köztük a székesfehérvári táncházakról szóló riportokat, kisfilmeket tekinthették meg látogatóink, akik közül többen magukra is ismertek az archív felvételeken felidézve a régi táncházak hangulatát.

A Táncház Napját a Magos zenekar „Forgatós” című lemezbemutató koncertjével tette emlékezetessé, melynek alapító tagjai közül ketten is Székesfehérvárról indultak népzenész pályafutásuk felé. Enyedi Ágnes, a zenekar énekese és testvére Enyedi Tamás cimbalmos, mindketten valaha az Alba Regia Táncegyüttes tagjai voltak.

A koncertet követő táncházi mulatságban szatmári-, decsi-, palatkai- és kalotaszegi táncrendek követték egymást Chiffor Lénárd, az Alba Regia Táncegyüttes táncosa irányításával. Nem maradhatott el a széki táncrenddel sem, 1972. május 6-án ugyanis a magyarországi táncház-mozgalom ezzel a tánccal indította el sikertörténetét Budapesten, a Liszt Ferenc téri könyvklubban Halmos Béla, Sebő Ferenc és a Bartók Táncegyüttes tagjaival karöltve. Az ünneplés hajnalig tartott.

Táncházi programunk az ARTE 70 jubileumi évadának rendezvényeként a Csoóri Sándor Program és a Halmos Béla Program támogatásával valósulhatott meg.

Tisztelt közönségünket legközelebb a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál gyermekjátszóira és folkestjeire várjuk nagy szeretettel 2019. augusztus 11-15. között.

 

2019. április 29. – GÁLAMŰSORRAL ÜNNEPELTE 70 ÉVES SZÜLETÉSNAPJÁT AZ ARTE A TÁNC VILÁGNAPJÁN

Idén hetvenéves az Alba Regia Táncegyüttes, az összetartó, családias közösség táncosok százaival ünnepelt együtt a Vörösmarty Színházban. A műsor első felében az együttes XX. százada elevenedett meg többek között Botos József, Gazdag Béla és Hahn-Kakas István koreográfiái nyomán, míg a második részben a XXI. század következett.

A 70 éves ARTE díjnyertes koreográfiákra, versenygyőztes táncosokra, számtalan emlékezetes hazai és külföldi bemutatóra és a nemzetközi néptáncfesztivál páratlan sikerére is büszke lehet.

Táncosok százai, az egykori és mostani tagok, rokonok és barátok számára azonban mégis azt a jóleső érzést jelenti az együtteshez való tartozás, hogy egy nagy, összetartó közösség részesei lehetnek.

A műsor első felében az együttes XX. százada elevenedett meg Botos József, Gazdag Béla, Foltin Jolán, Török Sándor és Hahn-Kakas István koreográfiái nyomán, a kíséretet a Tilinkó Zenekar adta.

"Felbolydult a méhkas, mert a táncosaink nem tudják abbahagyni, ettől az érzéstől nem lehet elszakadni.. Lehet kényszeríteni magunkat, hogy most itt a gyerek, most beteg, most esküvő lesz, most a munkára koncentrálj, de amikor futótűzként elterjedt, hogy újra együtt lehetnek, akkor vége az elveknek. Az Alba Regia arról híres, hogy hozd nyugodtan a gyerekedet, anyukádat, feleségedet és anyósodat, mert mindenkit befogadunk. Ilyen volt az elmúlt 70 év és ilyen lesz a következő 70 év is. Azért vagyunk itt, hogy azt az érzést éltessük: tudjuk, hogy egy nagy család vagyunk." - mondta meghatottan a gála megnyitóján Juhász Zsófia, az ARTE elnöke.

Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy az Alba Regia Táncegyesület közösségéről sokat elárul, hogy képes annyi táncost a színpadra állítani, mint amennyien a nézőtéren vannak.

"Egy 70 éves közösséget köszöntünk, ami mégis nagyon fiatalos, folyamatosan megújul, méghozzá úgy, hogy közben tiszteli a saját múltját, történetét és így kíván a város egészének is értéket kínálni." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki azt kívánta, hogy a városra is legyen jellemző az az összetartás, ami az albások közösségében megjelenik.

Az est művészeti vezetője és rendezője Majoros Róbert volt, munkáját Molnár Gábor, Tombor Bea és Majorosné Szabó Veronika segítették.

A gálán Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke is felidézte a múltat, Nagy László Táncbéli táncszó című versének soraival fejezte ki a tánc mindennapokban betöltött szerepét, mellyel a Tánc Világnapját köszöntötte. Mint mondta, közös fellépéseik során, ahol a tánc és az irodalom erősítette egymást, örök emlékeket szerzett. Takács Imre: Gyászének érted, drága férfi című versének elszavalásával Botos József, Pesovár Ferenc és Takács Imre tevékenységét méltatta, akik munkájukkal sokat tettek a kultúra és az ARTE jövőjéért.

A műsor második felében a XXI. század következett: Majoros Róbert, Gálber Attila, Kulcsár Imre, Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Molnár Gábor és Göbölös Gábor koreográfiáit láthatta a közönség.

Gáspár Péter

 

2019. április 21. – Ma van Húsvét napja

2019. április 21-én, Húsvét Vasárnapján a malom utcai Táncházban készülődhettek a hétfői locsolkodásra legények és leányok, kicsik és nagyok egyaránt.
Kézműves foglalkozásunk alkalmával a leánykák a locsolásért járó jutalmat, hímes tojásokat készíthettek el különböző technikákkal Pintérné Markovich Marcella irányításával.
18.00 órától Bókáné Zemancsek Edit vezetésével húsvéti játékokat, szokásokat elevenítettek fel sok-sok tánccal, énekkel és mondókával.
A táncházi mulatság résztvevői a Galiba zenekar muzsikájára rophatták a kedvükre valót, megteremtve a hangulatot a másnapi locsoláshoz.
Az est folyamán mezőföldi-, szilágysági-, széki-, mezőségi- és kalotaszegi táncok kerültek terítékre Chiffor Lénárd, az Alba Regia Táncegyüttes táncosa mentorálásával, nem feledve a leányok és asszonyok hagyományos húsvéti köszöntését.

 

2019. április 11. – Hetvenkedők jubileuma

A SZÉPHŐ Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett díszvacsorán köszöntötte együttműködő partnereit a székesfehérvári cég. A Hotel Magyar Király kupolatermében rendezett ünnepségen köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szauter Ákos vezérigazgató.
Az eseményen műsort adott a szintén 70 éves Alba Regia Táncegyüttes. A nagysikerű “Esik eső, hull a zápor” című küküllőmenti és az “Ígéret havába...” elnevezésű bodrogközi koreográfiát láthatta tőlük a közönség. A fiatalabb korosztályt az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja képviselte, ők mezőföldi táncokkal léptek színpadra.

 

2019. április 6. – Generációk Találkozója

„Az évszázad bulija volt.” – foglalta össze Facebook kommentjében a szombati napot az Alba Regia Táncegyüttes régi motorosa, Vas Miki.
Minden bizonnyal osztozik véleményén az a mintegy 200 egykori és jelenlegi albás táncos, akik 2019. április 6-án egész napra befészkelték magukat a Malom utcai Táncházba, az ARTE főhadiszállására.

Első a munka, aztán a szórakozás! A szlogent betartva 13.00–16.00 óra között egyidejűleg két próbateremben folyt az április 28-i 70 éves jubileumi gálaműsor zenekari főpróbája.
A Tilinkó zenekar és a Galiba muzsikájára rendeződött végleges állapotába a múltidézés, az egykori nagy sikereket megélt koreográfiák felelevenítésével.

Az Alba Regia Táncegyüttes nagy családja ezután a gasztronómiai tudását latba vetve öt standon készítette el a vacsorának valót. Lecsó, lángos, gulyás, „köcsögös” bab, frissensültek és még sorolhatnánk a kulináris felhozatalt. Éhen, szomjan nem maradt senki sem.
A kalóriák elégetéséről a Flippers zenekar gondoskodott. Rock and roll bulijukon az albás generációk bebizonyították, hogy nem csak a néptánc műfajában jártasak. Rongylábaztak fiatalok és a kevésbé fiatalok is.

Az est egyik fénypontja Majorosné Szabó Veronika  „dizájner” és kolléganői által életre hozott „retro” divatbemutató, melynek során az albás generációk a kifutón vonultatták fel a régmúlt koreográfiák kosztümjeit, egykori próbaruháit és a korábbi külföldi utak féltve őrzött relikviáit.
Az együttes Grammy-díj gyanús, legfrissebb zenei alkotása „Puszták népe” címmel élőben is felcsendült. A közönség együtt énekelte a „Pörge tehén” című nagysikerű slágert.

A „Generációk találkozójának” elnevezett „családi nap” rendezője és koordinátora Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője volt.
A fantasztikus program azonban nem valósulhatott volna meg az Alba Regia Táncegyesület és a Táncház valamennyi munkatársának odaadó és elkötelezett munkája és a táncegyüttes valamennyi megjelent egykori és jelen tagjának lelkes jelenléte nélkül.

A szombati valóban a nagy találkozások, sztorizgatások és múltidézések napja volt.
Méltó ünneplése az Alba Regia Táncegyüttes 70 évének.

Boldog Születésnapot!

 

2019. március 31. – Családban maradt

Egy csodás családi délutánon vagyunk túl. Az Alba Regia Táncegyüttesben, a Táncházban mindig azt hisszük, hogy vannak dolgok, amiket már nem lehet überelni, már csúcsra járattuk, innen már nincs feljebb. De a mai családi délutánunk bizonyította, hogy még mindig tudunk jobbat és jobbat.

Amikor elkezdtük a jubileumi programok szervezését, akkor nem gondoltuk, hogy ekkora lesz, hogy egy egész évet átívelő programsorozat lesz belőle, csak jöttek az ötletek, a lelkesedésünk, hozzá a pályázati lehetőségek, a város nyitottsága és támogatókészsége, a lájkok a Facebookon, a kommentek, a biztatás, aztán a Messenger csoportok és benne a millió üzenet.

A 70 év adott nekünk esélyt, lehetőséget, jövőt, örömet, bánatot, Táncházat, kollégákat, vezetőket, ötletelőket, megvalósítókat, táncosokat, zenészeket, betegséget és felépülést, életet és halált, szerelmet, szakításokat, konfliktusokat és barátságokat, életcélt, életpályát, biztonságérzetet, figyelmet, elismerést, támogatást családot és gyermekeket.

A március 31-ei délutánt annak szenteltük, hogy a családjaink mutatkozzanak be. Lehetőséget adtunk a szülőknek, hogy gyermekeikkel álljanak egy színpadon.

Majorosék, Csertáék, Királyék, Zemancsekék, Angyalék, Máhrék, Krauszék, Siposék, Széplakiaké, Bocsorék, Mödláglék, Bókáék, Csépék, Ütősék, Simonék, Ácsék, Lendvaiaké, Vargáék, Hortobágyiék, Molnárék, Gálék, Pingiczerék, Brücklerék, Lopejszkyék, Ladákék, Árpásyék, Balláék, Siposék, Nagyék, Kocsorék, Kneifelék, Kertiék, Csurdiék, Iliásék, Polgárék, Dallosék, Vigáék, Kenyérék, Bokorék, Takácsék, Gergelyék, Erdélyiék, Párkányiék, Vadányiék, Laczkóék, Vitányiék, Bartháék, Kollárék, Csabáék lánya, fia, apja, anyja, menye, veje, unokája lépett fel.

Juhász Zsófia, az egyesületünk elnöke köszöntötte a szépszámú közönséget és mesélt el néhány kulissza titkot, ki, hogyan készült erre az eseményre.

Elsőként a Legendák és a Szenior tánccsoport mutatta be Fekete Ferenc: Szigetrábaközi táncok című koreográfiáját, melyet Mohácsi Diána és Sipos Dani tanított be a csoportoknak. A műsorban közreműködött a 94 éves alapítónk, Bogárdi Lajos, aki korát meghazudtolva táncolva vezette be a csoportokat a színpadra.

Ezután a legkisebbek vették át a terepet, akiknek Kneifelné Laczkó Kriszta fűzte össze a játékokat egy csokorba, és akik anyukáikkal élvezték a színpadi fényeket és az elbájolt közönség tapsát.

A bemutató egyik legkülönlegesebb élménye volt a Hortobágyi – Molnár család kalotaszegi tánca, ahol Brigi egyedüli nőként táncolhatott a család férfi tagjaival, szám szerint az öt férfival.

Brücklerné Cserpes Jutka unokájával, Vadányi Pongráccal és a Lopejszky családból Csaba Krisztával és Csabival ropták a rábaközi táncokat, akiket a Király család és a Gál család követett szatmári táncokkal. Megható volt látni, ahogy Gál Jánosné Éva a fiaival táncolt, akik közül András (Sogi) csak erre az alkalomra, tulajdonképen csak erre a hétvégére látogatott haza Kanadából.

A magyarbődi karikázóban és csárdásban 10 anya, 10 lányával táncolt, miközben gyönyörű tisztán énekeltek a Táncház nagytermében. Tombor Bea segítette, hogy a mai délután elbüszkélkedhessenek táncos tehetségükkel és gyönyörű viseleteikkel, hajfonataikkal.

A családi produkciók közül nem hiányozhatott a Cserta család székelyföldi tánckoreográfiája, ahol Kata, Judit és Gábor mellett Balázs is táncra perdült. A Pro Cultura Albae Regiae-díjas családi produkcióból nem hiányozhatott az apa, Gábor, aki harmonikáján játszotta az ismert dallamokat.

Egy táncos bemutatón mindig van mezőségi, amit ezen a szép tavaszi délutánon a Csurdi család táncolt el. Csurdi Ildikónak (Fofinak) is abban az élményben lehetett rész, hogy férjével, Csurdi Tamással és fiaival (Danival és Donáttal) együtt mutatkozhatott be a családias hangulatnak örvendő közönség előtt.

A bemutatók sorát a Majoros család zárta, akik mezőföldi táncaikkal végképp könnyeket fakasztotta a jelenlévők szemébe. A Majoros fiúk, Andor és Robi, Veronika, Zsófi, Dóri, Levente és Borika egy olyan összeállítással búcsúztak a közönségtől, mely egy fináléba csaphatott át és zárásképpen mindenki feljöhetett még egyszer a színpadra, hogy fogadják a megérdemelt vastapsot.

A családi produkciókat a Galiba zenekar, Teszáry Bori, Kőmíves Zoltán, Csikós Péter és Nagy Zoltán kísérték.

Köszönjük minden kedves nézőnknek, akik velünk töltötték a délutánt, akik segítenek minden helyzetben, hogy ne felejtsük el, családjainkra mindig számíthatunk. Azzal, hogy családjainkkal itt élünk Székesfehérváron, nem csak a tánchoz kötődünk, hanem a városhoz is, hiszen a közönséggel együtt lehetünk azok, akik most vagyunk.

Vigyázunk a hagyományainkra, vigyázunk az örökségre, amit kaptunk elődeinktől. Megőrizzük és továbbadjuk az élményt és az értékeket a jövő generációinak és reméljük, hogy a 80 éves jubileumon és a többi kerek évfordulón - ha mi már nem is, de - gyermekeink és családtagjaik tovább táncolnak Önöknek, nektek.

 

2019. március 29. – Megnyitott az ARTE70 bolt

Szeretnél valami egyedit, ami kötődik az idén 70 éves Alba Regia Táncegyütteshez? Nézz körül boltunkban, és rendelj!

Beauty magazinunk még nincs, mégis arra gondoltunk, hogy valahogy csatlakozunk a tematikus, akciókkal és meglepetésekkel teli „Glamour/Joy” Napokhoz.

Akik április 12., péntek 8 óra és április 14., vasárnap 20 óra között adják le rendeléseiket shopunkban, ARTE70-es kulcstartót kapnak ajándékba.

https://forms.gle/n9uK2egxXCmtkzMN7

Rendelés menete:

Az általad és a mások által kiválasztott termékeket összesítjük. A megadott email címre küldünk egy díjbekérőt, ami alapján be kell fizetned, vagy át kell utalnod az ott megadott összeget és csak ezután fogjuk megrendelni az általad választott terméket. A befizetés után számlát adunk vagy a Te nevedre, vagy az általad megadott cég, szervezet, magánszemély, vállalkozás nevére. Amikor a portéka megérkezik, a megadott email címen értesítünk.

 

2019. március 23. – Új virágok Mezőföldön

A 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes jubileumi rendezvénysorozata újabb kiemelkedő eseményéhez érkezett. 2019. március 23-án, szombaton ismét nagy sikerrel zárult a Mezőföld Virágai Szólótáncverseny bemutatkozó megmérettetése a székesfehérvári Táncházban, melyre hetedik alkalommal látogattak el azok a táncos fiatalok, akik úgy gondolták, megmutatják tehetségüket.
A résztvevők négy korcsoportban, szóló és páros kategóriában mutatkoztak be. A versenyszámokat az Alba Regia Táncegyüttes zenekara, a Galiba zenekar kísérte. Az idei esztendőben Közép-Dunántúl régión kívül, Somogy-, Zala- és Pest megyékből is ellátogattak hozzánk.

A versenyen az alábbi 19 táncműhely növendékei vettek részt:

Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola - Székesfehérvár
Balaton Táncegyüttes - Siófok
Baracsi Széchenyi Zsigmond Alapfokú Művészeti Iskola
Bokréta Néptánccsoport - Soponya
Daruszentmiklósi Táncegyüttes
Dégi Boróka és Forgócska Táncegyüttes
Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes
Enyingi Köles és Pipacs Néptánccsoport
Garabonciás Táncegyüttes - Komárom
Hangfestő Alapfokú Művészeti Iskola / Eszterlánc Néptánccsoport - Réde
Hétlépés Táncegyüttes - Budakeszi
Kis-Balaton Táncegyüttes - Balatonszentgyörgy
Kossuth Lajos Általános Iskola - Ercsi
Litéri Zöldág Kulturális Egyesület
Rácalmási Barina Táncegyüttes
Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola - Aba
Táncol"KODO" Táncegyüttes - Székesfehérvár
"VELED az ifjúságért" Kulturális és Hagyományőrző Egyesület – Perkáta
Zalai Böcörgők - Zalaegerszeg

A jelentkező 96 versenyző 64 produkcióját kéttagú zsűri értékelte Busai Zsuzsanna Örökség nívódíjas néptáncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, és Maródi Attila néptáncpedagógus, nívódíjas koreográfus, Aranysarkantyús táncos, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője személyében. Döntésük alapján a 2019. év „Mezőföld Virága” díjazottjai Kató Balázs égetett cserép emlékplakettjeit vihették haza.

A verseny szakmai koordinátora moderátora és titkára Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere volt.

2019-ben Mezőföld Virága címet kaptak:

I. Korcsoport (10 éves korig)

- Barta Benedek (Hangfestő AMI/Eszterlánc Néptánccsoport – Réde)
- Gyói Gergely Márk (Alba Regia AMI/Derce csoport – Székesfehérvár)
- Lipusz Bendegúz (Zalai Böcörgők – Zalaegerszeg)
- Zsebő Zsuzsanna Napsugár (Hangfestő AMI/Eszterlánc Néptánccsoport – Réde)
- Trenka Máté (Alba Regia AMI/Guba csoport – Székesfehérvár)
- Paulik Eszter - Kovács Lujza Mária (Hétlépés Táncegyüttes – Budakeszi)

II. Korcsoport (10-14 éves korig)

- Huszti Péter Tivadar (Sárvíz AMI – Aba)
- Baka Kerubina (Litéri Zöldág Gyermektánc Együttes)
- Trenka Emma /2. alkalommal nyerte el/ - Crisztóf Virág Napsugár (Alba Regia AMI/Kókonya csoport – Székesfehérvár)
- Vadányi Pongrác (Alba Regia AMI/Derce csoport – Székesfehérvár)
- Orsós Norbert (Hangfestő AMI/Eszterlánc Néptánccsoport – Réde)
- Felvidéki András (Alba Regia AMI/Derce csoport – Székesfehérvár)
- Koncz Levente /2. alkalommal nyerte el/ (Baracsi Széchenyi Zsigmond AMI)
- Rab László (Hétlépés Táncegyüttes – Budakeszi)
- Baka Levente /3. alkalommal nyerte el/ (Litéri Zöldág Gyermektánc Együttes)
- Solti Bíborka /2. alkalommal nyerte el/ - Kerpel Viktória Zsófia /2. alkalommal nyerte el/ (Alba Regia AMI/Kókonya csoport – Székesfehérvár)
- Baracs Borbála - Horváth Zsófia (Hangfestő AMI/Eszterlánc Néptánccsoport – Réde)
- Farkas Áron /3. alkalommal nyerte el/ (Baracsi Széchenyi Zsigmond AMI)
- Molnár Gergely /2. alkalommal nyerte el/ (Alba Regia AMI/Pulutyka csoport – Székesfehérvár)

III. Korcsoport (14-18 éves korig)

- Botos Dániel /2. alkalommal nyerte el/ - Farkas Eszter /3. alkalommal nyerte el/ (Alba Regia AMI/Zsendice csoport – Székesfehérvár)
- Buda Csenge - Polgár Jázmin (Hangfestő AMI/Eszterlánc Néptánccsoport – Réde)
- Gere Bálint (Balaton Táncegyüttes – Siófok)
- Puporka Márkó Dominik - Gergely Emma (Alba Regia AMI/Pulutyka csoport – Székesfehérvár)

IV. Korcsoport (18 éven felüliek)

- Pákozdi Borbála /2. alkalommal nyerte el/ - Korompay Balázs /2. alkalommal nyerte el/ (Hétlépés Táncegyüttes – Budakeszi)
- Csuti Péter (Balaton Táncegyüttes – Siófok)
- Lantos Panna - Lantos Gyula (Sárvíz AMI – Aba)
- Finta Bence (Kis-Balaton Táncegyüttes – Balatonszentgyörgy)
- Fodor Janka - Kasza Krisztina (Balaton Táncegyüttes – Siófok)
- Pásztor Máté /2. alkalommal nyerte el/ - Molnár Lilla /2. alkalommal nyerte el/ (Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes)

„A leghitelesebb mezőföldi táncok előadásáért” az Alba Regia Táncegyesület különdíjában részesült:

- Vadányi Pongrác (Alba Regia AMI/Derce csoport – Székesfehérvár)

„A leghitelesebb egyéb táncok előadásáért” az Alba Regia AMI és az Alba Tánc Kft. különdíját kapta:

- Fodor Janka - Kasza Krisztina (Balaton Táncegyüttes – Siófok)

„A jövő reménysége” elnevezésű díjat a székesfehérvári Szent István király Múzeum jóvoltából nyerte:

- Lipusz Bendegúz (Zalai Böcörgők – Zalaegerszeg)

„A legények kiváló utánpótlása” 5.000 Ft értékű különdíjat Molnár István Dániel felajánlásából nyerte:

- Molnár Gergely (Alba Regia AMI/Pulutyka csoport– Székesfehérvár)

„Lehengerlő előadásmódért” a zsűri különdíjat ítélt:

- Puporka Márkó Dominik - Gergely Emma (Alba Regia AMI/Pulutyka csoport – Székesfehérvár) párosának.

A házigazda és szervező Alba Regia Táncegyesület különdíját „A rimóci táncok hiteles előadásáért”:

- Baka Kerubinának (Litéri Zöldág Gyermektánc Együttes) ítélte oda.

A zsűri „Tehetségfejlesztő” különdíjjal jutalmazta:

- Balogh Leventét (Daruszentmiklósi Táncegyüttes)

Az Alba Regia Táncegyesület „ A cigánytáncok hiteles továbbéltetéséért” elismerő díját az Ercsi Kossuth Lajos Általános Iskola érdemelte ki.

A verseny résztvevői a zsűri szakmai egyeztetése alatt Kiss Gábor vezetésével a Galiba zenekar táncházában mulathatták az időt az eredményhirdetésig.

A verseny elsődleges célja – a korosztályok találkozása és a különböző táncműhelyek bemutatkozási lehetősége, hogy táncosaik felmérjék, hol is tartanak, milyen színvonalat képviselnek-, sikeresen teljesült.

A VII. Mezőföld Virágai Szólótáncverseny az Alba Regia Táncegyesület szervezésében az EMMI Csoóri Sándor Programja és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület támogatásával valósulhatott meg.

Gratulálunk minden díjazottnak!

Találkozunk 2020. tavaszán, a VIII. Mezőföld Virágai Szólótáncversenyen!

 

2019. MÁRCIUS 2-3. – ÖRÖKSÉG GYERMEK NÉPTÁNCANTOLÓGIA

Az elmúlt hétvégén Székesfehérvár adott otthont az Örökség Gyermek Néptáncantológiának több, mint 600 néptáncos fiatal részvételével. Az esemény az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület közös szervezésében valósulhatott meg nagy sikerrel a Csoóri Sándor Program és az NKA támogatásával. A kétnapos programra a 2018. évad legsikeresebb 18 gyermek néptáncegyüttese kapott meghívást az ország különböző részeiből.
Március 2-án, szombaton, az együttesek a Táncházban próbálhatták el gálaműsoron bemutatandó koreográfiáikat a Tarsoly zenekar kíséretében, majd szabadidős programok keretében ismerkedhettek meg Székesfehérvár nevezetességeivel. Az este közös mulatsággal folytatódott. A székesfehérvári Jáky József Szakközépiskola tornacsarnokában az idén 70. évfordulóját ünneplő házigazda Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja köszöntötte műsorával az Antológia résztvevőit. Az ezt követő táncházban Chifor Lénárd, az Alba Regia Táncegyüttes táncosa vezetésével mezőföldi táncokat tanulhattak a Galiba zenekar muzsikájára. A Tarsoly zenekar csatlakozásával pedig bukovinai, szilágysági, és széki táncrendekkel búcsúztatták a napot.
Március 3-án, vasárnap délután, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban teltház előtt mutatkozott be a 2018. év legkiemelkedőbb 18 gyermek néptánccsoportja. A műsor házigazdája, Sikentáncz Szilveszter az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és a házigazda jubiláló Alba Regia Táncegyüttest, majd a Pulutyka csoport Botos József „Zóré és ugrós” című 1977-ben készült nagysikerű koreográfiájával nyitotta meg a gálát a 70 éves évforduló jegyében. Az első félidőben az Örökség Alkotói díját a gödöllői Széphalmi Judit és Mussza Ahmed néptáncos és néptáncpedagógus, Pedagógiai díját pedig a szekszárdi koreográfus házaspár, Nyemcsok Pál és Nyemcsokné Kárpáti Katalin vehette át. Az egyesület Örökség-díjjal tüntette ki a budapesti Neuwirth Annamáriát, a Bihari János Táncegyüttes korábbi művészeti vezetőjét, számos szakmai könyv szerzőjét.
A résztvevő 18 együttes felejthetetlen élményekkel köszönt el Székesfehérvártól.

 

2019. február 2. – Vigasságcsinálók bálja

Az Alba Regia Táncegyesület Vigasságcsinálók Bálja évtizedek óta nagy sikernek örvend, ez idén sem volt másként. 2019. február 2-án szombaton fergeteges hangulattal és 100 fő „vigasságcsináló” vendéggel vette kezdetét az Alba Regia Táncegyüttes 70 éves jubileumi rendezvénysorozata. A házigazda táncegyüttes fiatal tagjai báli viseltbe öltözve vendégváró itallal fogadták a résztvevőket. Az ünnepi svédasztalos menüsort Pillók Ferencné készítette.
Az est hangulatfelelőse a Dimenzió zenekar volt. A színes, változatos műsorokban mindenki megtalálta a számára kedvére valót. Majoros Andornak, az est házigazdájának köszöntő gondolatai után az Alba Regia Táncegyüttes "Mozdulatlan legendák" című táncjátékának reformkori tételével nyitotta meg az idei bált, megteremtve a táncos jókedvet. Az első meglepetés blokkban a Székesfehérvári Balett Színház négy táncosa és Tátrai Réka, 2018. év Fehérvár Táncosa szórakoztatta a tisztelt vendégsereget. A közönségtánc szünetében a tombolán értékes nyeremények találtak gazdára.

Külön köszönet a felajánló támogatóknak:

Alba Regia Táncegyesület
Alba Tánc Nonprofit Kft.
Böllhoff Kft.
Fehérvári Programszervező Kft.
Mácsár Család
MTA Autókozmetika
Alba Fehérvár SC
Sáfrán Pincészet-Csákberény
Szent István Király Múzeum

Az est sztárvendége "a swing hercege" Gájer Bálint volt, aki közkívánatra második alkalommal tisztelte meg a Táncház báli közönségét. Vendégeink hajnalig ropták tovább a Dimenzió zenekar muzsikájára. A 2019-es jubileumi évad méltóképpen indult el.